Internationaal

 

Grootmeester De Vreugt ontsnapt aan lawine ..

 

door Harmen Jonkman

 

Ik ben vandaag teruggekomen van een skivakantie uit Val Thorens, Zuid Frankrijk. Heel mooi weer gehad en heerlijk geskied. Wij waren met zín vieren, collega GM Dennis de Vreugt, mijn broer Bernard en mijn zus Thamara.

 

Op de piste was Dennis de Vreugt iets te fanatiek begonnen vanaf de blauwe piste, ongelukkig onderuit gegaan, en moest toen met 'banaan' worden afgevoerd naar een hulppost. Zijn knie herstelde snel en twee dagen later zou hij nog even bij de lieftallige jonge dokter langs gaan om zijn knie genezen te laten verklaren. De hulppost was in het naburige dorp, dus leende hij de auto van mijn broer. Onderweg sloeg het noodlot toe. Hele rotsblokken kwamen naar beneden zodat de auto compleet total loss werd geramd. Dennis bleef gelukkig ongedeerd en kwam met de schrik vrij. We kregen van de verzekering een grote huurauto, zodat we de vakantie ongestoord konden voortzetten.

 

Na weer nieuwe bergen te hebben overwonnen (Cime de Carin, 3200 meter en Mont de Peclet 3012 meter), bleek de volgende dag dat Dennis toch meer last had van zín knie, zodat wij op zoek gingen naar een alternatief programma. Zo kregen wij het idee in ons hoofd om 'even' naar het tropische Monaco te rijden om onze landgenoten Piket en Van Wely een steuntje in de rug te geven. Dat 'even' naar Monaco rijden, bleek qua reistijd tegen te vallen. Want pas na negen uur rijden, kwamen we weliswaar via schitterende bergroutes (o.a. de befaamde 'Route Napoleon') en diverse fraaie landschappen, aan in het chique Hotel Le Metropole in Monte Carlo. Gelukkig worden in het Ambertoernooi steeds drie partijen tegelijk gespeeld, zodat we nog precies de laatste drie blindpartijen konden meemaken.

 

Die dag hadden Piket en Van Wely al tweemaal verloren, maar dat werd later vrolijk afgereageerd op het tafelvoetbalspel in de pers- c.q. analyseruimte. Ook de Bulgaren Topalov en zijn secondant Danailov bleken het spel aardig onder de knie te hebben. Na afloop werden de skiŽrs mee uit eten genomen door Piket, Van Wely en de Bulgaren naar een exclusief OriŽntaals restaurant van Monte Carlo. Daar werd de -10 score van Van Wely kritisch geanalyseerd. Een laatste plaats dient te allen tijde te worden vermeden, anders liggen er sancties van de mecenas in het vooruitzicht. Daar lijkt Loek nu in te slagen dankzij zijn 2-0 overwinning op Gelfand. Na afloop gingen Dennis en uw verslaggever naar de meest populaire bar van Monte Carlo genaamd 'Stars 'n' Bars'. Daar zagen we tot onze verbazing wereldkampioen Kramnik met een schone blonde de bar uit wandelen. Hij geniet duidelijk van zijn nieuwe status.

 

Na een korte overnachting en het incasseren van een parkeerbon (waarom heeft die Ferrari die voor ons staat er geen??) werd de terugtocht ingezet naar het winterse Val Thorens. Daar werd op de laatste dag nog even de zwarte piste meegepakt, een aantal schansen genomen en gecrossed op sneeuwscooters. Het paraglyden staat op het wintersportmenu voor volgend jaar, tenzij we toch voor Monaco worden uitgenodigd...

 

28 maart 2002.